ZIUA XENOPOL.ZIUA BIBLIOTECII TALE

xenopol imagine

 

”Intelectualul  de azi ar trebui să fie în stare să supravegheze mișcarea materiei și a spiritului”

Învățatul de azi, susține scriitorul Gheorghe Schwartz, invitatul dezbaterii ”Intelectualul – o categorie socială antipatică”, – nu seamănă defel cu cel pe care îl întruchipează spiritul lui Xenopol – unul, multirateral, specializat pe mai multe domenii, savant.Intelectualul contemporan s-a restrâns  pe o anume specialitate: ”știe multe despre foarte puține.” (G.S).

Intelectualul de azi este simpatic sau antipatic, în funcție de ceea ce  transmite și, evident, de cine îl receptează.”Nu toți intelectualii sunt antipatici, așa precum nici toți antipaticii sunt intelectuali”- a afirmat, în propriu-i stil invitatul.Pe unii îi antipatizăm de la prima vedere, apriori.Pe alții mai târziu, pntru că reacționăm în funcție de simțurile noastre, care nu sunt doar 5, cele atestate deja.Recunoscute științific.Simpatizăm sau antipatizăm în funcție de  senzații: obosală, plictiseală, foame, frig , sete, bucurie, tristețe, complexe, statut social etc.Antipatizăm sau simpatizăm în raport cu cutumele intelectualului, ”care cu cât este mai genial poate fi mai sărit de pe fix, mai ciudat, schizofrenic sau chiar autist” (G.S)..

Dar intelectual, azi,  poate fi socotit și cel acoperit de diplome și cel ce stăpânește, nu mai multe limbi, ci  limbajul universal  gen ”fast-food” al computerului.

Ceia ce caracterizează intelectualul de azi, omul modern este îndepărtarea lui de lumea reală, de obiecte,  stăpânirea materiei prin tehnologie, interesul  lui pentru satisfacția imediată, ultraspecalizarea sa dăunătoare – ca cea a ”Ucenicului vrăjitor”- a lui Goethe.

Intelectualul – simpatizat sau antipatizat –  în viziunea  scriitorului  Gheorghe Schwartz, este unul cu controlul lucrurilor, întâmplărilor din  jur,  ” înstare să supravegheze mișcarea materiei și a spiritului.”

De originalitatea și farmecul expunerii ideilor scriitorului s-au bucurat elevi de la Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta” (prof. Adrian Bucur) și Colegiul Economic (prof. Liliana Necula)