Ziua Xenopol.Ziua bibliotecii tale

Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23/24 martie 1847 -m 27 februarie 1920) a fost considerat unul dintre cei mai mari istorici români alături de Nicolae Iorga.De provenienţă anglo-saxonă, Dimitrie Xenopol a fost absolvent de studii universitare în : drept, filosofie şi istorie şi obține doctoratul în drept la Berlin și cel în filosofie la Giessen, în același an, 1871. Istoricul este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor.Fire enciclopedică, savant, Xenopol a fost de asemenea: economist , sociolog, pedagog şi scriitor.În anul 1893 este ales membru al Academiei Române.Între 1898-1901 rector al Universităţii din Iaşi. În anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit același titlu de la Societatea Academică din Cernăuți, în 1901, a fost ales membru al Institutului Internațional de Sociologie (1903), respectiv, membru titular al Academiei de Științe Morale și Politice din Paris (1914) și vicepreședinte al Societății de Sociologie din Paris (1916). A editat revista „Arhiva”, care apărea la Iași.
La împlinirea unui an de la moarte sa (1921) i se adevereşte dorinţa, aceea de a dona un număr de 2.203 volume Aradului.Dintre acestea 2.032 au revenit Bibliotecii Judeţene, care din anul 1995 poartă numele marelui savant, în semn de profundă recunoştinţă.

Marţi, 24 martie la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană s-a sărbătorit „Ziua Xenopol.Ziua bibliotecii tale”, printr-o dezatere cu tema: „Abordare subiectivă vs. obiectivă în istoriografia românească”.Învitaţi la dezbatere au fost profesorii: Doru Bogdan şi Antoniu Martin.

Fiecare vorbitor a subliniat, ca important în redare unui fapt: rolul personalităţii istoricului, a cercetătorului, accesul la surse, la izvoarele istorice, perspectiva din care se abordează evenimentul, precum şi echidistanţa faţă de evniment.Profesorul Bogdan s-a declarat pentru o abordare cât de poate de obiectivă a istoriei, chiar dacă emoţionalul are de pierdut în faţa adevărului.Profesorul Martin a subliniat intervenţia subiectivismului în tratarea faptului istoric, din perspectiva multitudinii de influenţe exterioare.A exemplificat cu o eventuală consemnare a dezbaterii ce se consuma de către persoane diferite .Tendinţa europeană actuală de scriere a isoriei este cea neinflamantă, de conciliere şi de accent pe ceea ce uneşte şi nu pe ceea ce dezbină.

La dezbatere au luat parte elevii de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta ” clasele a X-a filologie şi informatică, dar şi profesorul Adrian Bucur.