Troița Eroilor din Bocsig

Monument cruciform (Troiță); Bocsig, în fața Școlii vechi (Palatul Karaghiorghevici); Lemn stejar; Autor Constantin Căruntu, 1938; Demolat 1950.

La 20 noiembrie 1938, la Bocsig a fost sfințită, cu mare fast, Troița Eroilor. Așezat în fața Școlii Primare din Palatul Karagheorghevici, monumentul cruciform a fost cioplit în lemn de stejar secular de învățătorul Constantin Căruntu din Arăneag (comuna Târnova). După cum comenta presa vremii, la sărbătoare au fost prezenți toți locuitorii satului, în frunte cu preoții și învățătorii.

Constantin Căruntu, originar din Mehedinți, învățător în Arăneag, era cunoscut ca deosebit de activ nu doar pe plan profesional ci și ca un bun sculptor în lemn, autor de troițe și alte lucrări monumentale bisericești la Agrișul Mare, Arăneag, Drauţ și Bocsig.

În 1943, fiind concentrat militar, cu gradul de căpitan şi comandant de companie, a căzut eroic lângă Oradea în timpul luptelor din 24 octombrie 1944. A fost decorat cu înalta distincţie Coroana României cu spade şi Ordinul Steaua Roșie.

Prin 1950, impresionanta Troiță a fost înlocuită cu un Semn Memorial sovietic, iar mai târziu cu un Monument al Eroilor locali.