5 minute de poveste… Teatrul – emoție, frumusețe și miracol

Dragi fetițe și băieți,

Vă place să mergeți la teatru? Știați că această lume fascinantă, o formă de artă performantă, înseamnă o adevărată călătorie, pornind de la dramaturg, autorul piesei de teatru, la actori, regizori, scenografi și nu în ultimul rând, publicul.

Ziua Internațională a Teatrului este sărbătorită an de an la data de 27 martie, din anul 1962, fiind stabilită de Institutul Internaţional de Teatru, iar pentru a celebra şi onora arta teatrală, anual, cu această ocazie, sunt organizate numeroase activităţi şi manifestaţii culturale pentru a aprecia efortul depus de actor pe scenă.

În acest an, Ziua Internațională a Teatrului va avea cea de-a 60-a aniversare. Din 1962 până astăzi, 60 de figuri semnificative ale teatrului au devenit ambasadori ai teatrului, exprimându-și exprimat gândurile și speranțele despre teatru, cultură și pace: „Teatrul este crearea pe pământ a spațiului de egalitate între oameni, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi și regenerare. Spațiul egalității și al ascultării profunde este iluminat de frumusețea ascunsă, menținută în viață într-o interacțiune profundă de pericol, echilibru sufletesc, înțelepciune, acțiune și răbdare” (Peter Sellars, regizor, https://www.world-theatre-day.org/). Drept urmare, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită la nivel global pentru a reaminti oamenilor de marea putere pe care o are teatrul. În acest an, sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului se concentra asupra tinerilor, generației viitoare, artiștilor în curs de formare.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Teatrului, noi, bibliotecarii de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, felicităm actorii, regizorii, dramaturgii și iubitorii de artă teatrală, subliniind faptul că teatrul cuprinde și exprimă viața, dăinuiește prin actori, adevărați eroi ai scene care dau viață personajelor în lumina reflectoarelor. Iar pentru a transforma aplauzele în cuvinte de apreciere, haideți să descoperim împreună lumi și personaje fascinante prin intermediul proiectului cultural „5 minute de poveste… Teatrul – emoție, frumusețe și miracol, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, o întâlnire ce îmbină întâlnirea dintre lumea cărților cu arta teatrală, dincolo de toate frontierele geografice, culturale, lingvistice, religioase sau politice, alături de Bogdan Neciu, un tânăr și talentat actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici Arad”.

Povestea de astăzi este despre „Tărâmul nesfârșit al imaginației”, semnată de Marta Arteaga (Editura Signatura, 2020), o carte dezvăluie tainele imaginației și oferă cheia de acces: cuvântul. Un tărâm cu unicorni și zâne, spiriduși și vrăjitoare? Un paradis? Un tărâm al norilor cu diferite forme sau o pajiște cu stele căzătoare? „Imaginația sunt EU!”, ne spune scriitoarea în enunțuri scurte, dar pătrunzătoare. Și ne-o demonstrează în plan vizual și Zuzanna Celej, asociind mesajului scris ilustrații care mijlocesc accesul la lumea potențată nesfârșit de verbul „a imagina”.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, precum și pe Instagram: biblioteca_judeteana_arad.