5 minute de poveste… Uniunea Europeană pe înțelesul copiilor

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană (U.E.) este o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa, care cuprinde 27 de state membre, printre care și România.

Cum a luat naștere Uniunea Europeană?

Cu siguranță, ați auzit despre cele două războaie mondiale și despre suferințele cauzate de acestea. Însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, câțiva lideri europeni s-au întrebat: „Ce putem face ca aceste lucruri să nu se mai repete?”. Această întrebare a generat ideea care a condus la crearea Uniunii Europene, care inițial, nu a purtat această denumire și nici nu a avut atât de multe state membre.

În anul 1952, a fost înființată „Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului” prin care șase state europene au hotărât să pună la comun producția de cărbune și oțel. S-a creat astfel o colaborare economică care scădea șansele unui nou război. Cele șase state au fost Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxembourg și Olanda.

Deoarece această colaborare economică funcționa optim, cele șase state, considerate „părinții” Uniunii Europene, au hotărât să mai facă un pas care să le apropie și mai mult: au înlătura obstacolele ce îngreunau comerțul între ele, creând așa-numita piață comună. Astfel a apărut Comunitatea Economică Europeană, în anul 1958. La începutul anilor ’90, a fost ales numele de Uniunea Europeană.

Pentru ca o Uniune atât de mare să funcționeze are nevoie de un sistem bine pus la punct. Care sunt, așadar, instituțiile europene?

Comisia Europeană: cei 27 de Comisari europeni, aparținând celor 27 de state membre, propun legi și veghează ca Tratatele care stau la baza Uniunii Europene să fie respectate.

Parlamentul European: Parlamentul European reprezintă toți cetățenii Uniunii Europene, de aceea este important ca cei cu drept de vot să meargă să aleagă reprezentanții din partea României, o dată la cinci ani.

Consiliul Uniunii Europene este instituția care strânge laolaltă miniștri din statele membre. Ei se consultă, iau decizii și fac presiuni pentru ca anumite legi să fie implementate în beneficiul cetățenilor.

Consiliul European este alcătuit din șefi de state sau de guverne din țările membre și aici sunt definite prioritățile și strategia generală a Uniunii Europene.

Consiliul Europei este independent de Uniunea Europeană, dar reunește toate statele Uniunii, precum și alte țări din Europa care nu sunt încă membre. Este o organizație internațională cu scopul de a promova drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa. Este alcătuită din mai multe organisme, dintre care cele mai cunoscute sunt Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul de Miniștri (organismul de decizie al Consiliului Europei) și Adunarea Parlamentară (alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului, veghează asupra respectării valorilor de bază promovate de Consiliul Europei).

Știați că?

– Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt: bulgara, ceha croata, daneza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, neerlandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola, suedeza.

– Suprafața Uniunii Europene este de 4 225 127 km2

– Domeniul internet al UE: .eu.

– Număr de telefon de urgență: 112.

– Ziua Europei este 9 mai – aniversarea Declaraţiei Schuman, care a lansat proiectul UE (1950).

– Uniunea Europeană a luat Premiul Nobel pentru pace în 2012.

– Portalul internet al Uniunii Europene: europa.eu.

– Studii în UE: erasmusprogramme.co.

– Culorile drapelului Uniunii Europene: cele 12 stele aurii pe fond albastru simbolizează idealurile unității, solidarității și armoniei între popoarele Europei. Drapelul a devenit simbolul oficial al UE în 1985.

O bogată și interesantă colecție privind Uniunea Europeană vă așteaptă pe rafturile Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, referințe bibliografice pentru cei mici și mari (acces link Catalog online: https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/search;jsessionid=79F8BE141EFA6C6A988C31FE6E43D9D8?q=Uniunea+European%C4%83&max=&view=&sb=&ob=&level=all&material_type=all&location=)

Promovând universul cărților și plăcerea de a citi, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă invită să urmăriți în mediul online: „5 minute de poveste… Uniunea Europeană pe înțelesul copiilor”, propunându-vă o carte-simbol: „Micul prinț”, scrisă de Antoine de Saint-Exupéry, a treia cea mai vândută carte din istoria literaturii mondiale, un volum care a fost tradus în nu mai puţin de 361 de limbi şi dialecte ale planetei (acces link Catalog online: https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/search?q=micul+prin%C8%9B&max=0&view=&sb=relevance&ob=asc&level=all&material_type=all&location=0)

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.