Concursul de proză scurtă „Polaris”, în anul „Urmuz„

„Polaris”, Ediția a III-a, 2023

Anul 2023, Anul „Urmuz”

Editura românească „Biscara” se alătură celor care îl celebrează în anul 2023 pe Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, cunoscut sub numele „Urmuz”, la împlinirea a 140 de la naștere și 100 de ani de la moartea lui.

Forma pe care o va lua sărbătoarea propusă de editură este un Concursul de proză scurtă absurd-suprarealistă, „Polaris”.

Participanții, de toate vârstele, sunt invitați să extragă un fragment din textul urmuzian ”Puțină metafizică și astronomie” pe care îl pot considera „motto” pentru creațiile proprii, inedite, scrise într-o manieră absurd-suprarealistă. [ Textul se regăsește și pe site-ul www.curtealuiurmuz.ro ]

Lucrările concurenților sunt așteptate în perioada 1 aprilie – 15 iulie 2023, la adresa de e-mail [email protected] .În e-mail, alături de fișierul în format Word conținând proza scurtă pentru concurs, se vor preciza numele și prenumele autorului, precum și localitatea din care provine.

Fiecare concurent va participa cu o singură lucrare. Textul va avea maximum 2 pagini, format A4 și va fi editat cu font Times New Roman 12, la un rând, cu diacritice, fiind însoțit de fragmentul ales ca „motto”. Nu vor fi admise în concurs lucrările care nu respectă regulile gramaticale în vigoare sau care au conținut indecent.

Până la 31 august 2023 vor fi selectate cele mai valoroase texte intrate în concurs, pentru a fi publicate într-un volum colectiv. De asemenea, revistele partenere vor putea alege, dintre finaliști, câte un autor căruia îi vor publica, drept premiu, proza înscrisă la concurs.

Proiectul „Urmuz”a fost inițiat de Academicianul Gheorghe Păun, iar Ed. „Biscara” este partener și administrează site-ul www.curtealuiurmuz.ro .

În perioada 17-20 martie se va desfășura la Curtea de Argeș (unde s-a născut Urmuz) un amplu Simpozion, care va deschide șirul evenimentelor.

Ed. „Biscara” are trei proiecte proprii: două încheiate (este vorba de publicarea în 2022 a ultimului volum al trilogiei „La Curtea lui Urmuz”, autorul fiind Academicianul Gheorghe Păun și a unui volum de prozopoeme în manieră absurdă, scris de Angela Dina-Moțățăianu, numit „Ursuzisme”, apărut acum, în februarie 2023), iar al treilea abia începe.

Partenerii editurii și ai concursului sunt: Revista „Leviathan”, Revista Mișcarea Literară, Revista „Plumb”, Revista „Spații culturale”, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu.

Succes tuturor participanților!