Conferința „Remember! Eroul Necunoscut – Centenar (1923-2023)”

Vineri, 07 iulie 2023, începând cu orele 13:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Filiala Județeană Arad a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizează conferința „Remember! Eroul Necunoscut – Centenar (1923-2023)”, un periplu istoric comemorativ ce își propune să onoreze memoria tuturor eroilor români care s-au sacrificat în luptă pentru reîntregirea poporului român.

În semn de cinstire, în anul 1923, s-a decis ca simbolul sacrificiului celor jertfiți pentru reîntregirea patriei, să fie evocat prin înhumarea simbolică a osemintele unuia dintre ostașii anonimi, morți în luptele din Primul Război Mondial. Rămășițele pământești a zece ostași neidentificați de pe câmpul de luptă de la Mărășești au fost deshumate și depuse în Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate, alegerea sicriului cu osemintele Ostașului Necunoscut fiind făcută de elevul militar Amilcar C. Săndulescu, elev al uneia dintre cele mai prestigioase şcoli militare ale României interbelice, Liceul „Dimitrie Sturdza” din Craiova, care scria în jurnalul său: „o mare tăcere s-a făcut în biserică. Eu m-am dus înaintea celor zece sicrie, tremurând, şi, emoţionându-mă, stăteam la îndoială, neştiind pe care să pun mâna. Dar deodată m-am dus la sicriul al patrulea. Îndemnat de conștiință, am pus mâna pe el. În momentul acela un mare fior mi-a străbătut tot sufletul şi mi-au venit pe buze cuvintele – acesta este tatăl meu!”.

În contextul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Instituției Eroului Necunoscut în România, eroismul românesc și jertfa celor căzuți pe câmpul de luptă vor fi evocate de dr. Doru Sinaci, prof. Ioan Tuleu, col. (rtr.) Marcel Lucaciu, moderator fiind prof. Ioana Nistor. Cu această ocazie, pentru a evoca istoria și jertfele înaintașilor, Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” va găzdui proiecția filmului documentar „Istoria Instituției Eroului Necunoscut”.

Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!