Cronologie arădeană – 17 decembrie

1877 – În Gazeta Transilvaniei, a fost publicată scrisoarea învăţătorului Ioan Efticiu din Şeitin, care a colectat şi donat suma de 102 florini, „pentru alinarea fraţilor români răniţi în războiul actual şi pentru a da îndemnul oastei viteze de a se purta tot astfel cum s-au purtat în jurul Plevnei capitulate, unde braţele lor vânjoase au dat dezminţire clevetirilor răutăcioase, aruncate de turcofili neodihniţi. Să trăiască România, să trăiască bravul ei principe, comandant de Plevna, Carol. Să trăiască oastea română” (Este vorba de Războiul de Independenţă purtat de România în 1877 împotriva Imperiului Otoman – n.n.).

1912 – Ziarul Românul a relatat despre Congresul social-democraţilor din Arad şi împrejurimi, care a avut loc în sala festivă a primăriei. Darea de seamă a fost prezentată în faţa celor 68 delegaţi de dl. Sava Damian, secretarul general al partidului. După prânz s-au dezbătut chestiuni importante pentru propaganda socialistă din comitat. În final a fost ales noul comitet din care făceau parte dr. Vadasz Armand – preşedinte, Sava Damian – secretar şi medicul dentist Wollman Emil – casier.

1944 – Sub conducerea muncitoarei Elisabeta Pop, s-a deschis Secţia Culturală (Clubul muncitoresc) la Intreprinderea Textilă Arad. Clădirea din apropierea intreprinderii destinată pentru această activitate, alcătuită din sala de lectură şi club, a fost dotată cu o gazetă de perete, un aparat de radio, şi câteva cărţi sovietice

1863 – S-a născut în satul Mânerău (comuna Bocsig), Ion Vidu (1863-1931) compozitor, culegător de folclor, profesor, maestru al muzicii corale româneşti, despre care Nicolae Iorga, a spus că este „omul celor mai adânci cântări româneşti, acela ale cărui duioase melodii ne sună în ureche la singura pomenire a numelui său, bănăţeanu care, în mijlocul strigătelor răguşite ale ambiţiilor ce vor ministere şi milioane, a rămas în lumea sa de o înaltă idealitate“.

 1989 – În şedinţa Comitetului Politic executiv al Partidului Comunist Român (PCR), au fost aprobate măsurile de represiune violentă a manifestărilor protestatare din Timişoara, rezultate cu numeroşi morţi, răniţi şi arestaţi. Au fost închise graniţele, iar turiştii străini opriţi să intre în ţară. În Arad, la ordinul Ministerului Apărării Naţionale, o parte din efectivele militare din Cetate (UM 1380), s-a deplasat cu transportoare blindate la Timişoara alături de pompierii militari, efective ale miliţiei şi un pluton din trupele de securitate-miliţie. La ora 20 au fost alertate gărzile patriotice, iar la Inspectoratul judeţean al Ministerului de Interne s-a ordonat alarma de luptă.