Cronologie arădeană – 3 noiembrie

1599 – Paul Nyary căpitanul cetății din Oradea, a atras atenția lui Gheorghe Basta, comandantul trupelor imperiale austriece, să ocupe cetățile Aradului, pentru a nu cădea sub autoritatea lui Mihai, care conștient de importanța lor, a trimis după ocuparea Transilvaniei a trimis  căpitani de-ai săi.

1918 – S-a născut la Socodor (judeţul Arad), Petru Buzgău (m. 1999, Arad), profesor, pictor şi grafician, deţinător al premiului pentru gravură acordat de Muzeul Simu (Bucureşti). Pătimaş al culorii, spaţiului şi nuanţei, Petru Buzgău a realizat tablouri pe care le-a ordonat în expoziţii personale foarte apreciate în cronicile de specialitate ale vremii. Încă de la debutul său în pictură (1942), ca student al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, Petru Buzgău a fost considerat un colorist care aduce un profund sentiment tonic. Capitalul său  intelectual era stăpânit de vaste cunoştinţe din domeniul artei, mai ales perioada Renaşterii şi a clasicilor români. A lucrat cu Iulian Toader, fostul său profesor de la Liceul Moise Nicoară şi cu fiul acestuia, la pictarea unor biserici din împrejurimi.

Petru Buzgău (1987)

Petru Buzgău, Autoportret (Pictură în ulei)

 În Arad, a fost profesor şi director (1951-1955) la Liceul Pedagogic, fiind perceput ca un om ager, sprinţar, devotat instituţiei. Tematica lucrărilor de desen lucrate cu elevii, sunt inspirate din viaţa ţărănească a Aradului şi în special din comuna natală Socodor.

1933 – La Conferinţa organizată de primarul Aradului dr. Alexa Boţioc, s-a hotărât înfiinţarea Aeroportului comercial din Ceala, pe o suprafaţă de 110 ha aflată la 4 km de Arad. Deşi costisitoare, varianta aceasta, oferea posibilităţi certe pentru ca oraşul să intre in sistemul zborurilor internaţionale. Primăria şi-a asumat obligaţia de a nivela şi marca noul teren, să construiască o  aerogară provizorie, apoi una definitivă, să mute aici hangarul metalic de la vechiul aeroport din Gai şi să amenajeze un depozit  pentru combustibil. În primăvara anului  1937, a fost adus vechiul hangar desfăşurându-se, primele zboruri, cu avioane uşoare. Pentru edificarea aerogării inaugurată la 14 noiembrie1937, a fost contractată firma de construcţii Ion Marian din Arad, pentru suma de 4 milioane lei.

Aeroportul din Ceala

1948 – Prin Decretul nr. 302, au fost naţionalizate şi trecute în proprietatea statului, ca bunuri comune ale întregului popor, toate instituţiile sanitare particulare (spitale, policlinici, case de sănătate, maternităţi, etc), împreună cu instituţiile anexe sau ajutătoare. Din Arad, au fost naţionalizate: Sanatoriul Dr. Poszgay şi Spitalul Evreesc Terapia. Tot atunci, au fost naţionalizate cinematografele: Corso, Popular, Victoria, Savoy, Urania, UTC (Arad-Gai), Casa Culturală ARLUS (Curtici), Corso (Chişineu Criş), Apollo (Ineu), Scala (Nădlac), Apollo (Pâncota), Astra (Rovine), Dacia (Rovine), Apollo (Radna), Cinematogtafele comunelor Sântana, Şiria.

Cinematograful din Gai

Clădirea fostului spital evreesc Therapia