Din Polonia, fotografia de autoportret în vernisaj la Biblioteca arădeană

Fotografia de autoportret este un tip de fotografie în care subiectul este fotograful însuși. Autoportretele pot fi realizate în diferite moduri, folosind o varietate de tehnici. Unele autoportrete sunt realiste și documentează aspectul fotografului, în timp ce altele includ elemente abstracte și explorează concepte de identitate, emoție și experiență personală.

Pentru a descoperi creativitatea și ingeniozitatea portretisticii aplicată în arta fotografică, vineri, 21 iulie 2023, începând cu orele 17:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Societatea Fotografică Łódź din Polonia, președinte Grzanek Sławomir, și Asociația Foto Club Arad, vă invită la vernisajul Salonului de Fotografie „Autoportret 2020”.

45 de fotografii redau în mod inedit – o expunere în format… pătrat – propria identitate și creativitatea fotografilor polonezi, înfățișând, de asemenea, propria viață și propriile experiențe și experimente din arta vizuală a fotografiei. Ipostazele fotografice au fost premiate în cadrul concursului de debut organizat de Societatea Fotografică Łódź din Polonia, cu care Asociația Foto Club Arad a organizat de-a lungul timpului, mai multe evenimente și expoziții de succes.

La biblioteca arădeană, Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”, curatorii expoziției, Mircea O. Boran E. AAFR, președinte Asociația Foto Club Arad, alături de prof. Ioana Nistor, vă invită la un dialog activ ce își dorește să inspire și să motiveze în a captura mai des viața în imagini, prin amintiri, experiențe și emoții, deoarece „autoportretul este o formă de autocunoaștere. Este o modalitate de a te privi pe tine însuți și de a vedea cine ești”, după cum afirmă celebra fotografă Annie Leibovitz.

Iubitorii artei vizuale pot vizita Salonul de Fotografie „Autoportret 2020”, în perioada 21 iulie – 06 august 2023, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

La prezentarea expoziției vor putea fi vizionate în format digital fotografiile expuse.

Vă așteptăm cu drag!

***

Societatea de fotografie Łódź a fost fondată în 1949 (pe baza Clubului de iubitori de fotografie polonez YMCA din Łódź, fondat în 1947) – ca sucursala societății poloneze de fotografie din acele timpuri. În anul 1961, filiala Łódź a Societății Poloneze de Fotografii a fost transformată în Societatea Fotografică Łódź, admisă ca membru colectiv al Federației Asociațiilor Fotografice Amatori din Polonia (funcționând în 1961-1989). Din 1957, ŁTF are propriul spațiu expozițional, Galeria foto (numită în prezent după Eugeniusz Haneman). Până în prezent, Galeria de fotografie a prezentat peste 850 de expoziții foto; individuale și colective, ai căror autori erau fotografi regionali, naționali și străini. Au fost prezentate multe expoziții ale membrilor Societății Fotografice Łódź; individual, colectiv, post-concurs, post-în aer liber și câteva zeci de expoziții anuale de fotografie ŁTF.

Societatea Fotografică Łódź organizat numeroase inițiative artistice, inclusiv Bienala ciclică de fotografie, plein-airs creativi (împreună cu alte asociații foto), Action Dzieło. Pentru promovarea creativității fotografice și a muncii pentru fotografie, ŁTF a fost distinsă cu Premiile Ministerului Culturii și Artei, în anii: 1966, 1986, 1988. În anii 1980-1988, Federația Asociațiilor Fotografice Amatori din Polonia i-a acordat premiile ŁTF, pentru activități în domeniul fotografiei. Membrii Societății de fotografie Lodz au participat în mod periodic la concursuri foto și expoziții post-concurs (în Polonia și în străinătate), obținând multe aprobări, medalii, premii, distincții, diplome și scrisori de felicitare.

Societatea Fotografică Łódź participă activ la evenimente culturale din orașul Łódź, precum Camerimage, Festivalul Dialogului celor patru Culturi, Fotofestiwal, Mediatravel. Ca parte a „Întâlnirilor de sâmbătă cu fotografia”, organizează întâlniri regulate, precum ateliere de fotografie dedicate lucrului în camera întunecată și tehnici fotografice vechi și nobile, cum ar fi fotografia cu cianotip și stenopet.