Expoziția foto-documentară „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”

„Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inima română,

Să-nvârtim hora frăției

Pe pământul României!”

„Hora Unirii” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind „Hora Unirei”. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.

***

24 ianuarie 1859 se înscrie în istoria neamului românesc drept Ziua Unirii Principatelor Române, fiind punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când Moldova și Țara Românească, cele două Principate românești, au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza.

În acest an se împlinesc 165 de ani de la acest act istoric, Unirea Principatelor Române din 1859 rămânând în mentalul colectiv drept „Mica Unire”. Cu inteligență și spirit diplomatic, beneficiind de un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească, Mica Unire a fost realizată prin acțiunile conjugate ale oamenilor politici, ce au pus mai presus de orice valorile istorice și culturale ale trecutului, inspiraţia din realităţile naţionale, speranța zilei de mâine.

Pentru a celebra acest important eveniment istoric, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează expoziția foto-documentară „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Unite”, expoziție ce prezintă imagini și informații semnificative privind această importantă pagină a istoriei românilor. Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 ianuarie-09 februarie 2024, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.