Istoria și farmecul orașului de pe Mureș într-un volum monografic de excepție semnat de istoricul Horia Truță: „Cetatea veche a Aradului și cartierul Drăgășani: scrieri monografice”

Cu prilejul Conferinței Naționale dedicată Zilei Naționale a României „Românii – între tradiție și modernitate de-a lungul timpului”, găzduită de Consiliul Județean Arad, a fost lansat volumul „Cetatea veche a Aradului și cartierul Drăgășani: scrieri monografice”, semnat de omul de litere, artă și cultură, profesorul și istoricul arădean Horia Truță.

Volumul „Cetatea veche a Aradului și cartierul Drăgășani: scrieri monografice”, apărut la Editura Moon, Arad, 2021, a fost prezentat de dr. Doru Sinaci, care a evidențiat strădania, perseverența și concentrarea cercetării individuale a autorului prin „consultarea a numeroase studii, articole și cărți din biblioteci și arhive pentru realizarea unei lucrări devine astfel o operă fundamentală a cercetării monografice locale”.

Structurată în opt capitole, de-a lungul a 275 pagini, beneficiind de o complexă Bibliografie, lucrarea monografică prezintă cadrul fizico-geografic, cu „Mureșul, element structural definitoriu pentru Arad”, precum și evoluția istorică și urbanistică, comunitățile etnice și religioase, preocupările și organizațiile economice, instituțiile și organizațiile de-a lungul istoriei, personalitățile care „au influențat pozitiv comunitatea arădeană, fiindu-le acordată apreciere și recunoștință prin înscrierea numelui și faptelor în memoria publică și cărțile de istorie ale orașului” (p. 206).

După cum mărturisea autorul, „pe acest teritoriu s-au format primele nuclee urbane, s-au dezvoltat germenii comerțului, a funcționat prima școală pedagogică pentru formarea învățătorilor români, s-au născut, au trăit sau își dorm somnul de veci personalități marcante ale Aradului: episcopi, militari, pictori, scriitori, oameni politici, arhitecți, sportivi, medici, ingineri comercianți și lista nu se epuizează”.

Dorind a compensa restricțiile sociale impuse de pandemie, intermediind astfel o apropiere virtuală între cei interesați și aria istorică și culturală și determinând o abordare duală a conținutului cercetării științifice, în format print și online, volumul este disponibil și în format electronic, pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, la adresa: https://digital.bibliotecaarad.ro/s/istorie/item/163569 , preluarea, adaptarea și republicarea informațiilor realizându-se pe baza protocolului de acces liber.