Marioneta plimbăreață

afis bibleoteca cu diacritice

Luna cadourilor îşi intră în drepturi la Biblioteca Judeţenă „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Pentru copii, dar nu numai pentru ei, marionetiştii arădeni Nuţi şi Sorin Dorobanţu au pregătit o expoziţie foto al cărei personaj principal este Păpuşa, Marioneta.
Marioneta animată de curiozitatea de a cunoaşte oraşul, de-a „simţi” pulsul comunităţii, de-a se „integra” social, a „coborât” de pe scena Tearului de Marionete în piaţă, în agora arădeană.
Mica balerină a dat confortul scândurii pe care dansează din 7 mai 1951 în teatrul arădean pe asfaltul trotuarului, pe răceala liniei de tramvai, pe bordura trotuarului, pe iarbă. Curioasă, se plimbă pe străzi, se aşează pe soclurile statuilor, traversează poduri, trece pe sub porţi şi „dialoghează” cu copii. În coeziune cu strada, cu oamenii, Mrioneta devine vie, mai vie decât unii locuitori ai Aradului, indiferenţi la frumuseţea locurilor natale.
Ce intenţii au tinerii marionetişti, iniţiatorii acestui proiect al păpuşii curioase?
„… ideea de-a face marionetele mult mai cunoscute în Arad. Să spunem tuturor celor care intră în teatre, primărie, muzeu, şcoli etc. că în Arad există încă marionete, că există un Teatru de Marionete, al doilea de acest tip din ţară, promovând, în acelasi timp, oraşul nostru. Am vrea ca această expoziţie să fie prezentă în tot Aradul şi să lăsăm în fiecare instituţie, care o va găzdui, o fotografie cu marioneta în faţa clădirii respective”. (Nuţi şi Sorin Dorobanţu)
Prima expoziţie a „Marionetei plimbăreţe” a fost găzduită de libraria „Scienta” în cadrul festivalului „EUROMARIONETE 2014”, apoi marioneta a luat parte la un atelier din cadrul „Festivalului de teatru francofon pentru liceeni-Amifran” – ediţia 2014.
Acum a poposit la bibliotecă unde va rămâne până la capătul lunii decembrie.
Cei care au realizat şedinţele foto ale „Marionetei plimbăreţe” au fost artiştii de la „Mix Studio” Arad: Mircea Moisescu si Marietta Igna.