Noutăți la raft: astăzi despre spiritualitate, ocultism, meditație și cunoaștere

Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume intrate în colecție.

„Visele și mijloacele de a le controla – Hervey de Saint Denys, Léon d’

Proprietatea pe care o are somnul de a concentra și de a exalta, câtetodată extraordinar, sensibilitatea fizică într-o anumită parte a organismului este un punct asupra căruia cred că deja am insistat suficient. Trec, așadar, fără să le inserez aici, peste mai multe observații din jurnalul meu de vise, care nu fac decât să constate manifestarea, prin vise, în raport cu senzațiile percepute, a anumitor senzații de o finețe așa cum nu percepusem niciodată, treaz fiind. Ajung imediat la indicarea aceluiași fenomen, sub o formă mai greu de recunoscut, mai misterioasă și poate, de asemenea mai recurentă decât se crede. Vreau să vorbesc despre ciudata corelație ce se stabilește uneori între anumite dispoziții ale corpului și anumite halucinații ale minții, a căror strânsă legătură ne scapă. Remarc în jurnal că, într-o vreme când aveam dureri de cap intermitente și capricioase, întoarcerea lor e deseori precedată, la scurtă distanță, de vise în care cred că urc munții cu greu și trec prăpastii cu o ușurință uimitoare.” (fragment)

Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei – Albert G. Mackey”

„Obiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor idei filozofice. De exemplu, scopul legendei hiramice a celui de-al treilea grad este să ilustreze doctrina nemuririi sufletului; de aceea neofitul nu consideră necesar să-i investigheze acuratețea istorică sau să-i reconcilieze contradicțiile aparente. La fel este cu legenda pietrei unghiulare pierdute sau a arcei ascunse – toate acestea sunt pentru el narațiuni care au valoare doar pentru nestemata pe care o conțin. Fiecare dintre aceste legende este expresia unei idei filozofice.

Dar mai există și o altă metodă de instruire masonică, cea prin simboluri. Chiar dacă filozofia modernă se exprimă acum exclusiv în propoziții abstracte, Francmasoneria rămâne credincioasă vechii metode, pe care a păstrat-o în toată importanța sa orofinară ca pe o metodă de comunicare a cunoașterii. Deși în Francmasonerie există două moduri de instrucție – prin legende și prin simboluri -, în fapt, între ele nu există o deosebire esențială. Simbolul este o reprezentare vizibilă, iar legenda o reprezentare audibilă a unei idei ce se vrea pusă în evidență. Atât legenda, cât și simbolul sunt legate de doctrine având un profund caracter religios; ambele sunt purtătoare de sentimente morale și ambele sunt menite să ilustreze filozofia Masoneriei speculative” (Albert G. Mackey)

Practicile Kalachakra – Glenn H. Mullin”

„Calea budistă începe prin cultivarea celor trei practici superioare: autodisciplina, concentrarea meditativă și înțelepciunea care înțelege vacuitatea. Când acestea trei au fost consolidate, putem aborda metodele căii bodhisattva-șilor, în care este cultivată aspirația de a dobândi iluminarea supremă pentru binele tuturor ființelor simțitoare, iar pe baza acelei aspirații ne angajăm în cele Șase Perfecțiuni: generozitatea, autodisciplina, răbdarea, efortul, stabilizarea meditativă și Înțelepciunea. În sfârșit, aceste metode pot fi completate cu practicile tantrice, care încep cu primirea inițierilor și asumarea angajamentelor tantrice și implică puternicele practici yoga din Stadiul de Generare și Stadiul de Împlinire” (Glenn Mullin)

Misteriile egiptene – Alexandre Moret”

„Riturile inițierii, oriunde s-ar săvârși ele, în Egipt, în India sau la alte popoare, au un lucru în comun: inițiatul trebuie mai întâi să moară față de viața lui anterioară, pentru ca apoi să renască.”

„Renașterea după moarte, grație riturilor magice, dintre care cel mai important este Misterul trecerii prin piele, iată care este rațiunea de a fi a Misteriilor osiriene: certitudinea unei supraviețuiri eterne, acesta este rezultatul inițierii.

[…] principiul fundamental al Misteriilor osiriene: a face din moarte leagănul unei noi vieți reprezintă una dintre concepțiile cele mai vechi ale religiei egiptene; aceasta apare cu putere și din plin în diverse aplicabilități, mai ales în epoca antică, și doar cu sprijinul celor mai vechi documente vom putea să îi apreciem cu adevărat importanța” (Alexandre Moret)

Buck, Jirah Dewey – Simbolismul francmasoneriei sau Masoneria mistică și marile misterii ale Antichității
Cumont, Franz – Misteriile lui Mithra: De la originea cultului până la influența religioasă asupra Imperiului Roman
Dalai Lama, al XIV- lea Tenzin Gyatso – Mănăstirea și microscopul : convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness și natura realității
Dürckheim, Karlfried Graf – Chemarea maestrului spiritual : Sensul îndrumării spirituale pe calea către sine
Gibran, Kahlil – Aripi frânte : O lacrimă și un zâmbet ; Zeii pământului ; Rătăcitorul ; Satan ; Aripi frânte
Guénon, René – Lumea modernă
Harding, Mary Esther – Misterele femeii : simboluri și ritualuri de inițiere de-a lungul timpurilor
Hart, William – Arta de-a trăi : Meditația Vipassanã așa cum este predată de S.N. Goenka
Ibn Arabī – Despre doctrină și practică spirituală la Ibn Arabī
Mead, George Robert – Hermes Trismegistos : Gnoza și originile scrierilor trismegiste
Namkhai Norbu, Chögya – Yoga visului și practica luminii naturale
Namkhai Norbu, Chögyal – Yantra yoga : Yoga tibetană a mișcării : O oglindă imaculată a nestematelor
Plutarh – Despre Isis și Osiris : Mitul fudamental și misteriile din religia egipteană
Shah, Indries – Calea sufită
Shipley, Lucy – Etruscii
Silburn, Lilian – Kuṇḍalinī : Energia profunzimilor : Studiu cuprinzător bazat pe scrierile Śivaismului nondualist din Cașmir
Strogatz, Steven Henry – Bucuria lui X : O incursiune în lumea matematicii, de la unu la infinit
Waite, Arthur Edward – Alchimiștii de-a lungul secolelorr : Viețile celebrilor filosofi alchimiști, din anul 850 până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, însoțite de un studiu al principiilor și al practicii alchimiei, care cuprinde și o bibliografie de filosofie alchimică și hermetică
Waite, Arthur Edward – Turba philosophorum sau Adunarea înțelepților numită și Cartea adevărului în artă și al treilea sinod pitagoreic : Un vechi tratat alchimic, tradus din latină, cuprinzând principalele interpretări ale codexului mai scurt, paralele cu alchimiștii greci și explicații ale termenilor obscuri
Wang, Mu – Fundamentele alchimiei interne : Practica daoistă Neidan = Wuzhen pian danfa yaoshi
Yi Jing = Cartea schimbărilor
Zecheru, Vasile – Calea regală și cele 33 de trepte ale desăvârșirii : Lux inens nos agit

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.