Personalități arădene – Colonel Marcel Lucaciu

afis_marcel_lucaciu

Colonelul Marcel Lucaciu vine la „Personalităţi arădene”

S-a născut la Birchiş, dar a copilărit în Păuliş. După absolvirea şcolii generale din localitate, a optat pentru o carieră militară, urmând cursurile Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, iar ulterior pe cele ale Şcolii Militare de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie de la Braşov, şcoală pe care a absolvit-o în anul 1980.
A fost ofiţer în mai multe unităţi militare din Timişoara, Sânicolaul Mare şi în Arad.În anul 1987
şi-a schimbat specialitatea militară prin transferul la apărarea civilă . În noul loc de muncă a îndeplinit funcţii de execuţie şi comandă. .
În anul 2004, prin unificarea protecţiei civile cu pompierii militari, în urma susţinerii examenului de promovare a fost numit inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 2008. În funcţia deţinută a avut răspunderea planificării şi implementării măsurilor de asigurare a protecţiei populaţiei şi bunurilor materiale împotriva efectelor dezastrelor, a asigurat capacitatea operativă de răspuns a uneia dintre cele mai solicitate instituţii – pompierii, şi a contribuit la dezvoltarea acesteia prin înfiinţarea SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare) şi a unor noi unităţi. În poziţia deţinută a participat la conducerea şi coordonarea nemij locit a acţiunilor de intervenţie cauzate de inundaţii, alunecări de teren, accidente chimice, tehnologice şi alte dezastre care au afectat judeţul.
Colonelul Lucaciu Marcel a fost reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor în cadrul Înaltului Comitet pentru Planificarea Urgenţelor Civile din cadrul NATO, asigurând coordonarea participării a opt ministere care activează în diverse domenii de planificare. A îndeplinit atribuţiile acestei funcţii în cadrul Delegaţiei Permanente a României la NATO începând cu anul 2008.
A absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti (Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică – specializarea: informatică ), are un master în drept european (în domeniul politicilor europene de securitate şi apărare), a absolvit mai multe cursuri post universitare şi cursuri de specialitate
în domeniul asistenţei umanitare internaţionale în Suedia, Germania, Ungaria şi Croaţia. În anul 2004 a absolvit cursurile Centrului European de Studii Strategice „George Marshall” din Germania, iar în anul 2009 pe cel de expert european în asistenţă internaţională. A luat parte la exerciţii de protecţie civilă cu participare internaţională, care au avut loc în România, Islanda şi Ungaria. Din anul 1988 este membru al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, îndeplinind şi funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Naţional al acestei organizaţii.
În anul 2011 colonelul Marcel Lucaciu a fost numit în funcţia de Inspector General al Inspectoratului General pentru situaţii de Urgenţă. Din această poziţie a contribuit la creşterea nivelului de eficienţă a unei instituţii care deţine locul I în încrederea cetăţenilor.
Colonelul Marcel Lucaciu va fi invitatul Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” de miercuri, 22 octombrie 2014, ora 13.00, la „Personalităţi arădene”.