Recenzie „Legături pierdute: cauze reale ale depresiei şi soluţii surprinzătoare” de Johann Hari

„Convingerea mea fermă este că

lumea noastră va putea deveni mai bună

dacă tot mai mulţi oameni vor citi această carte.”

Naomi Klein

Cartea, Legături pierdute: cauze reale ale depresiei şi soluţii surprinzătoare, bestseller New York Times, scrisă de jurnalistul Johann Hari, el fiind şi autorul cărţii Chasing the Scream, bestseller în topul New York Times, dedicat Războiului Drogurilor din SUA secolului trecut. A primit în două rânduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie) pentru reportajele privind războiul din Congo şi abuzurile la adresa drepturilor omului din Dubai. Scrie pentru New York Times şi Los Angeles Times şi apare frecvent, în calitate de comentator, în cadrul emisiunii HBO „Real Time With Bill Maher. Discursul său de la TED Talks, Tot ceea ce credeţi că ştiţi despre dependenţă este greşit, a fost urmărit de peste douăzeci de milioane de ori.

Autorul pe parcursul acestei cărţi, se bazează pe două tipuri diferite de experienţe pe care le-a acumulat de-a lungul anilor. Primul este faptul că a studiat la Universitatea Cambridge. În ştiinţele sociale, nu aplicăm metodele ştiinţifice la ceea ce se întâmplă într-o eprubetă sau un accelerator de particule, ci la felul în care el şi noi trăim în fiecare zi – la viaţă socială. Este studiul ştiinţific al modului cum trăiesc oamenii. Se întinde de la psihologie la sociologie, la antropologie. Speră că această formare e o garanţie a faptului că ştie să cerne informaţiile de examinat şi să discearnă ce este adevărat. Cel de-al doilea este modul de a povesti. A fost jurnalist timp de cinsprezece ani şi a descoperit că noi toţi absorbim informaţiile mult mai bine dacă acestea sunt prezentate prin povestea unei alte persoane. Aşadar, autorul ne va vorbi despre ştiinţa aceasta prin propria lui poveste şi cea a unor oameni uimitori pe care i-a cunoascut.

Johann Hari a suferit de depresie din copilărie şi a început un tratament cu antidepresive pe când era adolescent. I s-a spus că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic de la nivelul creierului. La vârstă adultă, a descoprit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia şi anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale şi tot mai mari privind modul nostru de viaţă caracterizat de deconectarea traumelor din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. În căutările sale, J. Hari a făcut înconjorul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care porneşte o revoluţie, la un oraş brazilian care a interzis anunţurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei şi anxietăţii, acestea l-au condus la oamenii de ştiinţă care au reuşit să descopere acele soluţii care chiar funcţionează.

Autorul ne descrie cum a încercat să aplice toate aceste informaţii pe care le-a dobândit în această călătorie de aflare a adevărului despre depresie şi anxietate, şi cum se pot vindeca fără tratament chimic ci pur şi simplu schimbarea concepţiei referitoare la sine, mediu şi propria viaţă. A învăţat să petrecă mult mai mult timp făcând lucruri care îi hrănesc valorile intrinseci. A folosit tehnici precum meditaţia pentru a fi mai calm. Şi-a eliberat traumele. A încercat să folosesc unele dintre instrumentele legate de mediu, a încercat să se integreze mai profund în anumite colective – cu prietenii, cu familia, în cauze mai mari decât propria persoană. Şi-a  schimbat mediul, astfel încât să nu mai fie înconjurat de factori declanşatori, care să îl determine să se gândescă la lucrurile care îl deprimă – a redus la minimum contactul lui cu platformele sociale, nu se mai uită la emisiuni TV care prezintă reclame. În schimb, petrece mai mult timp faţă în faţă cu persoanele pe care le iubeşte şi susţine cauze care ştiu că au o însemnătate reală. Din momentul în care şi-a schimbat viaţa în felul acesta, depresia şi anxietatea lui au început să scadă radical. Nu este o linie dreaptă, dar nu mai simte că durerea, care îl acapara în mod necontrolat. Acel sentiment a dispărut.

„Dacă te-ai simţit vreodată cu moralul la pământ, dacă ai simţit că eşti pierdut, această carte îţi va schimba viaţa.” – Elton John

Această carte remarcabilă o găsiţi spre împrumut la secţia Împrumut carte pentru adulţi.