Slava Ukraini!Slava România!
Povestea mea, orașul care m-a adoptat
-proiect pentru copiii și adolescenții ucraineni refugiați în ARAD-
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad este implicată într-un proiect cultural, de educație non-formală, Povestea mea-terapie prin artă propus de Asociația Aradul Civic, reprezentat de Daria Bădiță-Nistor, la care instituția cărții devine partener, aducându-și propria contribuție.
Proiectul pentru copiii și tinerii ucraineni refugiați în Arad pe termen mediu sau lung a fost conceput, după cum spune denumirea lui, ca o formă de terapie prin artă.
Una dintre marile tragedii ale crizei refugiaților ucraineni este cea emoțională și psihică rezultată în urma ororilor războiului, a dezrădăcinării și dezbinării familiilor.
Proiectul bibliotecii, Povestea mea, orașul care m-a adoptat, îl continuă și diversifică pe cel început de Aradul civic, adresându-se laturii umane, sensibile, psihologice, a celor obligați să-și părăsească siguranța căminelor asumându-și nesiguranța străinătății.
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, prin Lucia Bibarț-coordonatoarea proiectului, va organiza începând cu data de luni, 12 Septembrie 2022, lunea și marțea, între orele 16.30-18.00, ateliere de lectură, scris, dialog, recreative, cu regim afterschool.
Atelierele se vor desfășura în Sala Astra a bibliotecii, în Secția Împrumut Carte pentru Copii și în Grădina de lectură.
În prima săptămână a lunii septembrie, organizatoarea s-a îngrijit de alcătuirea unui program pentru participanți, de tematicile care vor fi abordate și de procurarea materialul didactic ce va fi folosit, respectiv cărți în limba ucraineană și română, potrivit vârstei beneficiarilor ucraineni.
În urma atelierelor vor rezulta compoziții literare și vizuale, fotografii, un portofoliu care va atesta desfășurarea atelierelor.
Afterschool-ul de la biblioteca arădeană va ține toată luna septembrie 2022.
Deschiderea va avea loc, azi, 12 septembrie, la ora 16.30, în Sala de lectură a Secției Împrumut Carte pentru Copii.
Conform datelor de la prefectură, în orașul Arad sunt aproximativ 300 de copii și tineri, cărora ne adresăm și a căror ședere în Arad încercăm să o facem mai suportabilă, să substituim unele nevoi sufletești și sociale de primă urgență ale refugiaților ucraineni.